Научи повече за кандидатстването в американски университет с онлайн курса на coursera

Под формата на безплатен онлайн курс на страницата на coursera можеш да се запознаеш с целия процес на подготовка за кандидатстване в американски колеж или университет. Всяка от видео лекциите те запознава с различен етап – от избора на най-добрия за теб университет, важността на академичните ти постижения в процеса на подбор, извънкласните дейности, до съдържанието на апликационната форма. Дава се подробна информация за това, какво трябва да съдържа есето ти, препоръките и т. н. Също така имаш възможност да се включиш във форуми, където да зададеш въпроси, които те вълнуват. Можеш да изгледаш интервюта с професионалисти от различни университети, които се занимават именно с подбор на студенти. Има възможност за издаване и на сертификат, ако проявяваш интерес към това. Най-важното е, че този онлайн курс е насочен изцяло към чуждестранните студенти. Друго преимущество е, че ако още не се чувстваш достатъчно сигурен в езиковите си възможности, можеш да регулираш темпото, с което лекторът говори. Изобщо чудесно направен курс – много информативен, с много полезни съвети :) Горещо ти препоръчвам да се регистрираш!!! Ако възникнат въпроси от видяното и чутото :) , ние сме на твое разположение :)

Образование в Норвегия

Норвегия може да бъде много подходяща дестинация за хора, които вече говорят езика. Притежаването на сертификат е сериозна предпоставка, тъй като повечето от бакалавърските програми са на норвежки език.

Подобно на останалите скандинавски държави висшето образования се характеризира с високо качество и многообразие на предлаганите бакалавърски и магистърски програми. Няма такси обучение, но задължително се внася семестриална такса, която освен разходите по явяването на изпитите, предоставя и редица предимства. Вече като член на студентската общност можеш да ползваш безплатни медицинските услуги на територията на кампуса, имаш достъп до спортни центрове, както и образователни консултации. Плащането на таксата ти осигурява студентска карта, която от своя страна ти гарантира по-ниски цени за обществен транспорт и по-евтини билети за културни мероприятия. Подобно на другите скандинавски държави, както и Холандия, има редица бакалавърските програми, където езикът на обучение е изцяло английски. За съжаление техният брой е значително по-малък от предлаганите магистратури на английски. Continue reading

Бакалавърски програми Film Studies, Film Production и Filmmaking във Великобритания

Бакалавърските програми в областта на киното могат да бъдат условно разделени в три групи: Film Studies, Film Production и Filmmaking. Разбира се, твоят избор ще зависи единствено от стремежите ти. Ако киното те интересува като цяло, но все още не си се ориентирал към конкретен аспект на филмовото изкуство, ще бъде по-удачно да избереш програма, която ти дава по-общи познания. След завършването ти бих препоръчала да поработиш и едва тогава да продължиш с магистратурата. Така ще можеш да дообогатиш познанията си в сферата, в която да изградиш кариера. Или пък практиката ще ти покаже, че трябва да направиш някои „корекции” :).

Когато говорим за кариера в киното, много е важно да помислиш къде искаш да работиш и дали завършената специалност ще ти даде добри възможности за реализация в България. Тук е моментът да се запиташ къде искаш да се развиваш като професионалист – в чужбина или у дома.

Защо Film Studies?

Film BA (Hons), University of Kent
BA Film Studies, University of Essex
Film Studies BA (Hons), University of Sussex
Film Studies, University of Warwick

Film Studies е по-широкото понятие. Тази програма дава познания за историята на киното, естетика и теория, различни филмови жанрове и течения, както и съвременно кино и киноиндустрии. Студентите развиват аналитични и критически умения много полезни в изследователската работа. Поставя се акцент върху културния, икономически и социален аспект на киното. На студентите се дава възможност, в зависимост от техните интереси, да придобият и практически умения, свързани със заснемането на филми. Запознават се с ролята на продуцента, режисьора, сценариста и актьора в реализирането на една филмова продукция. Можеш да работиш в сферата на образованието, да се занимаваш с издателска дейност, журналистика, маркетинг, връзки с обществеността, медийното продуциране, както и мениджмънт на събития в областта на изкуствата.  Continue reading

Класация на американски колежи и университети за 2014 г. на U.S. News and Worls Report

Status

Днес така или иначе стана дума за класации на университети:) Да погледнем и подреждането на американските колежи и университети за 2014 г., направено от U.S. News and Worls Report.

Както вече знаеш, в САЩ висшите учебни заведения могат да бъдат разделени на две големи групи – национални университети и колежи за либерални изкуства.

Университетите предлагат бакалавърски, магистърски и докторски програми, като важно място заема изследователската дейност.

Колежите, от своя страна, предлагат предимно бакалавърски програми. Поне половината от тях водят до присъждане на степен в областта на либералните изкуства.

Ето и двете класации:

National University Rankings

National Liberal Arts College Rankings

Източник: usnews.com

Възможностите, които предлага датската образователна система:)

Не зная дали си падаш по по-хладното време, но ако това не те притеснява, те съветвам да се запознаеш с възможностите, които предлага Дания в областта на висшето образование :)

Завършване на бакалавърска или магистърска програма в Дания може да бъде добър вариант както за хора, които вече са се насочили към определена професия, така и за такива, които все още търсят своето призвание.

Предимство N1. Характерно за висшето образование в Дания е поддържането на високи академични стандарти, които комбинирани с иновативни подходи на обучение, ще те подготвят за активно участие в днешното глобализирано и базирано на знание общество.

Предимство N2. Дания подобно на Швеция набляга на ранното запознаване на студентите с реалната работна среда. Натрупването на практически опит в бизнеса или индустрията е широко застъпено в датската висша образователна система. В тази връзка се предлагат програми, които осигуряват подготовката на студентите за определени професии. Те могат да бъдат с продължителност 1 ½ – 2 ½  години, като задължително е включен тримесечен стаж. Обикновено те са в областта на маркетинг мениджмънта, компютърните науки, технологии, хранителна индустрия, туризъм и др. Тези програми водят до получаването на диплома за специалист. За професионален бакалавър курсът на обучение е 3 до 4 ½ години, като фокусът е върху комбинирането на теоретичните знания с тяхното практическо прилагане. Такива програми се предлагат в областта на здравеопазването , педагогиката, бизнеса и икономиката, информационните технологии, технологиите, медии и комуникации, социалните науки  и дизайна. Практическият стаж е най-малко 6 месеца. Завършването на повечето професионални бакалавърски програми ти дават възможност да продължиш и с магистратура.  Continue reading

Класация на Fashionista.com за най-добрите училища за мода

Fashionista.com е един от най-популярните, уважавани и независими уеб сайтове за мода.

Според класацията на Fashionista.com за 2013 г. това са 50-те най-добри модни училища в света. Макар и да не е научно обоснована, подреждането на учебните заведения е базирано на информация, подадена от 3000 читатели, свързана с техните впечатления от следването.

Тъй като модата не е само дизайн, в класацията са включени модни училища, предлагащи не само топ дизайнерски програми, а и такива в областта на маркетинга, стайлинга и модните технологиите.

Първите 10 в класацията (пълен списък):

1. CENTRAL SAINT MARTINS
2. ROYAL COLLEGE OF ART
3. PARSONS, THE NEW SCHOOL FOR DESIGN
4. KINGSTON UNIVERSITY
5. ECOLE DE LA CHAMBRE SYNDICALE
6. LA CAMBRE
7. BUNKA FASHION COLLEGE
8. ANTWERP ROYAL ACADEMY OF FINE ARTS
9. FASHION INSTITUTE OF TECHNOLOGY (FIT)
10. ISTITUTO MARANGONI

Източникfashionista.com

Берлинският свободен университет предлага онлайн съветник при избор на специалност!

Status

Берлинският свободен университет вече предлага онлайн съветник при избор на специалност :).

Това е уеб базирано приложение, което предоставя информация за единадесет специалности. По този начин можеш да получиш обща информация за специалността, която те интересува, както и представяне на отделните модули, примерни задачи, видео клипове от ежедневието на студентите и областите за професионална реализация. Има и кратък тест, който не е свързан с оценяване на знания и умения, а по-скоро допринася за вземането на финалното ти решение :).

Това е един много добър подход, насочен към улесняване на кандидат-студентите във формиране на преценка, дали съдържанието и изискванията на програмата съвпадат с твоите представи. Тук можеш да видиш линковете към всяка от единадесетте специалности. Запознай се с предоставената информация! :).

Източник: studienwahl.de

Примерно есе за кандидатстване в британски университет

As a person with a keen interest in all areas of science, I’ve always been intrigued by the way things work. I enjoy identifying and analyzing every problem to its root cause.  It is a passion of mine to consider all of the scientific and social factors involved and make adequate conclusions and predictions.  Such curiosity and subject fascination make me understand the key role of the Earth’s natural resources in our complex society. The major importance they have in the maintenance of our economy and more particularly, the role of the master energy resource – petroleum.

The Petroleum industry has changed our lives to an unprecedented level since the creation of the first modern drilling well. These carbon molecules provide us with the largest part of the energy that we need to run our cars, fly our planes and to power our factories. Petroleum is the lifeblood of our economic system, the most useful commodity known to mankind. This truly fascinates me.  Continue reading

България или Холандия?:)

Ако се чувстваш гражданин на Европа и географските граници са отживелица за теб, а стремежът ти е да работиш в чуждестранна компания, имаш варианти, измежду които да избираш :).

Първо, да завършиш в България и да търсиш реализация в международна компания в страната. Независимо от всички критики по отношение на българското образование, ако си човек, стремящ се към знание и с ясни цели за бъдещето си, можеш да се възползваш от всичко, което ти предлагат в университета. Изобщо няма да се спирам на това колко са важни знанията, а не взетите изпити, така че пристъпвам директно към възможностите, които дава обмена на студенти по програма „Еразъм”. Непременно кандидатствай и си извоювай семестър в университет в страна членка на ЕС :). Изискванията, както и партниращите университети, можеш да видиш на сайта на твоя университет. Бъди информиран за провеждането на семинари и конференции в страната и чужбина. Кандидатствай за участие в тях. Ако имаш желание да направиш стаж в международна компания в България, почти всяка предоставя такива възможности. Ние също можем да ти съдействаме в намирането на нещо подходящо за теб!:). На базата на всичко казано дотук образование и работа в България изобщо не е обречена кауза :). Ще останеш в позната среда и сред приятелите си, като същевременно ще имаш възможност да се запознаеш с начина на работа, характерен за чуждестранна фирма. За да имаш шанс за професионално развитие, ще ти трябват, освен стабилни знания по твоята специалност, и добри езикови и комуникативни умения. Днес минималното изискване е много добри знания по английски и поне още един чужд език :). Ако ти звучи малко пресилено, след време ще се убедиш, че това са новите реалности :)  Continue reading