Бакалавърски програми Film Studies, Film Production и Filmmaking във Великобритания

Бакалавърските програми в областта на киното могат да бъдат разделени в три групи: Film Studies, Film Production и Filmmaking. Разбира се, това е условно и твоят избор ще зависи единствено от стремежите ти. Ако киното те интересува като цяло, но все още не си се ориентирал към конкретен аспект на филмовото изкуство, ще бъде по-удачно да избереш програма, която ти дава по-общи познания. След завършването ти бих препоръчала да поработиш и едва тогава да продължиш с магистратурата. Така ще можеш да дообогатиш познанията си в сферата, в която да изградиш кариера. Или пък практиката ще ти покаже, че трябва да направиш някои „корекции” :).

Когато говорим за кариера в киното, много е важно да помислиш къде искаш да работиш и дали завършената специалност ще ти даде добри възможности за реализация в България. Тук е моментът да се запиташ къде искаш да се развиваш като професионалист – в чужбина или у дома.

Защо Film Studies?

Film BA (Hons), University of Kent
BA Film Studies, University of Essex
Film Studies BA (Hons), University of Sussex
Film Studies, University of Warwick

Film Studies е по-широкото понятие. Тази програма дава познания за историята на киното, естетика и теория, различни филмови жанрове и течения, както и съвременно кино и киноиндустрии. Студентите развиват аналитични и критически умения много полезни в изследователската работа. Поставя се акцент върху културния, икономически и социален аспект на киното. На студентите се дава възможност, в зависимост от техните интереси, да придобият и практически умения, свързани със заснемането на филми. Запознават се с ролята на продуцента, режисьора, сценариста и актьора в реализирането на една филмова продукция. Можеш да работиш в сферата на образованието, да се занимаваш с издателска дейност, журналистика, маркетинг, връзки с обществеността, медийното продуциране, както и мениджмънт на събития в областта на изкуствата.  Continue reading

Класация на американски колежи и университети за 2014 г. на U.S. News and Worls Report

Status

Днес така или иначе стана дума за класации на университети:) Да погледнем и подреждането на американските колежи и университети за 2014 г., направено от U.S. News and Worls Report.

Както вече знаеш, в САЩ висшите учебни заведения могат да бъдат разделени на две големи групи – национални университети и колежи за либерални изкуства.

Университетите предлагат бакалавърски, магистърски и докторски програми, като важно място заема изследователската дейност.

Колежите, от своя страна, предлагат предимно бакалавърски програми. Поне половината от тях водят до присъждане на степен в областта на либералните изкуства.

Ето и двете класации:

National University Rankings

National Liberal Arts College Rankings

Източникusnews.com

Класация на Fashionista.com за най-добрите модни училища е света

Status

Fashionista.com е един от най-популярните, уважавани и независими уеб сайтове за мода.

Според класацията на Fashionista.com за 2013 г. това са 50-те най-добри модни училища в света. Макар и да не е научно обоснована, подреждането на учебните заведения е базирано на информация, подадена от 3000 читатели, свързана с техните впечатления от следването.

Тъй като модата не е само дизайн, в класацията са включени модни училища, предлагащи не само топ дизайнерски програми, а и такива в областта на маркетинга, стайлинга и модните технологиите.

Първите 10 в класацията (пълен списък):

1. CENTRAL SAINT MARTINS
2. ROYAL COLLEGE OF ART
3. PARSONS, THE NEW SCHOOL FOR DESIGN
4. KINGSTON UNIVERSITY
5. ECOLE DE LA CHAMBRE SYNDICALE
6. LA CAMBRE
7. BUNKA FASHION COLLEGE
8. ANTWERP ROYAL ACADEMY OF FINE ARTS
9. FASHION INSTITUTE OF TECHNOLOGY (FIT)
10. ISTITUTO MARANGONI

Източник: fashionista.com

Възможностите, които предлага датската образователна система:)

Не зная дали си падаш по по-хладното време, но ако това не те притеснява, те съветвам да се запознаеш с възможностите, които предлага Дания в областта на висшето образование :)

Завършване на бакалавърска или магистърска програма в Дания може да бъде добър вариант както за хора, които вече са се насочили към определена професия, така и за такива, които все още търсят своето призвание.

Предимство N1. Характерно за висшето образование в Дания е поддържането на високи академични стандарти, които комбинирани с иновативни подходи на обучение, ще те подготвят за активно участие в днешното глобализирано и базирано на знание общество.

Предимство N2. Дания подобно на Швеция набляга на ранното запознаване на студентите с реалната работна среда. Натрупването на практически опит в бизнеса или индустрията е широко застъпено в датската висша образователна система. В тази връзка се предлагат програми, които осигуряват подготовката на студентите за определени професии. Те могат да бъдат с продължителност 1 ½ – 2 ½  години, като задължително е включен тримесечен стаж. Обикновено те са в областта на маркетинг мениджмънта, компютърните науки, технологии, хранителна индустрия, туризъм и др. Тези програми водят до получаването на диплома за специалист. За професионален бакалавър курсът на обучение е 3 до 4 ½ години, като фокусът е върху комбинирането на теоретичните знания с тяхното практическо прилагане. Такива програми се предлагат в областта на здравеопазването , педагогиката, бизнеса и икономиката, информационните технологии, технологиите, медии и комуникации, социалните науки  и дизайна. Практическият стаж е най-малко 6 месеца. Завършването на повечето професионални бакалавърски програми ти дават възможност да продължиш и с магистратура.  Continue reading

Берлинският свободен университет предлага онлайн съветник при избор на специалност!

Status

Берлинският свободен университет вече предлага онлайн съветник при избор на специалност :).

Това е уеб базирано приложение, което предоставя информация за единадесет специалности. По този начин можеш да получиш обща информация за специалността, която те интересува, както и представяне на отделните модули, примерни задачи, видео клипове от ежедневието на студентите и областите за професионална реализация. Има и кратък тест, който не е свързан с оценяване на знания и умения, а по-скоро допринася за вземането на финалното ти решение :).

Това е един много добър подход, насочен към улесняване на кандидат-студентите във формиране на преценка, дали съдържанието и изискванията на програмата съвпадат с твоите представи. Тук можеш да видиш линковете към всяка от единадесетте специалности. Запознай се с предоставената информация! :).

Източник: studienwahl.de

Примерно есе за кандидатстване в британски университет

As a person with a keen interest in all areas of science, I’ve always been intrigued by the way things work. I enjoy identifying and analyzing every problem to its root cause.  It is a passion of mine to consider all of the scientific and social factors involved and make adequate conclusions and predictions.  Such curiosity and subject fascination make me understand the key role of the Earth’s natural resources in our complex society. The major importance they have in the maintenance of our economy and more particularly, the role of the master energy resource – petroleum.

The Petroleum industry has changed our lives to an unprecedented level since the creation of the first modern drilling well. These carbon molecules provide us with the largest part of the energy that we need to run our cars, fly our planes and to power our factories. Petroleum is the lifeblood of our economic system, the most useful commodity known to mankind. This truly fascinates me.  Continue reading

България или Холандия?:)

Ако се чувстваш гражданин на Европа и географските граници са отживелица за теб, а стремежът ти е да работиш в чуждестранна компания, имаш варианти, измежду които да избираш :).

Първо, да завършиш в България и да търсиш реализация в международна компания в страната. Независимо от всички критики по отношение на българското образование, ако си човек, стремящ се към знание и с ясни цели за бъдещето си, можеш да се възползваш от всичко, което ти предлагат в университета. Изобщо няма да се спирам на това колко са важни знанията, а не взетите изпити, така че пристъпвам директно към възможностите, които дава обмена на студенти по програма „Еразъм”. Непременно кандидатствай и си извоювай семестър в университет в страна членка на ЕС :). Изискванията, както и партниращите университети, можеш да видиш на сайта на твоя университет. Бъди информиран за провеждането на семинари и конференции в страната и чужбина. Кандидатствай за участие в тях. Ако имаш желание да направиш стаж в международна компания в България, почти всяка предоставя такива възможности. Ние също можем да ти съдействаме в намирането на нещо подходящо за теб!:). На базата на всичко казано дотук образование и работа в България изобщо не е обречена кауза :). Ще останеш в позната среда и сред приятелите си, като същевременно ще имаш възможност да се запознаеш с начина на работа, характерен за чуждестранна фирма. За да имаш шанс за професионално развитие, ще ти трябват, освен стабилни знания по твоята специалност, и добри езикови и комуникативни умения. Днес минималното изискване е много добри знания по английски и поне още един чужд език :). Ако ти звучи малко пресилено, след време ще се убедиш, че това са новите реалности :)  Continue reading

Нова апликационна форма за кандидатстване в САЩ

Status

За желаещите да продължат висшето си образование в САЩ от 1-ви август 2013 вече влиза в сила новата апликационна форма (Common Application), чрез която се кандидатства в редица американски университети. Една от новостите е премахването на 6-те досегашни теми, както и тази по избор, и на тяхно място се появяват нови пет. Дължината на есето става 650 от 500-те думи в стария вариант. Новите теми предразполагат към размисъл и интроспекция. Наличието на самоанализ в твоето есе е знак за добре свършена работа :). За новите теми, както и съвети, прочети в статията, публикувана в About.com.

Източник: About.com

А защо не образование в Швеция?:)

Швеция…страна атрактивна с безплатното си висше образование и отлична дестинация за желаещите да прилагат натрупаните знания в реална бизнес среда още по време на обучението си. Предимство, което е особено важно днес, когато се озовеш на пазара на труда.

В страната има 51 висши учебни заведения, които се делят на университети и университетски колежи. Основната разлика е, че само първите предлагат докторски програми. Ако искаш да придобиеш бакалавърска или магистърска степен, можеш да избереш измежду над 600 програми, които се предлагат на английски език. Освен общите изисквания всеки университет може да има и специфични такива, които зависят от конкретната програма. Затова непременно отиди на сайта на университета и се запознай с всички детайли.  Continue reading

Образование в Холандия

Висше образование в Холандия….мисля, че това е добра възможност, която си заслужава да бъде обмислена :). Безспорно, предлага се отличен баланс между качеството на получените знания и направените финансови инвестиции.

Май всеки, който се е насочил натам, вече знае, че в Холандия има три вида висши учебни заведения – изследователски университети, университети за приложни науки и институти за международно образование. Първият тип предлага бакалавърски, магистърски и докторски програми, вторият – бакалавърски и магистърски, а третият – само магистърски и докторска програма само в един от институтите. Разликите между трите типа висши учебни заведения можеш да прочетеш тук.

Чрез търсачката на studyinholland.nl можеш да намериш университетите, които предлагат специалността, която те интересува, като търсиш информация по различни критерии – местоположение, образователна степен, език на преподаване и т.н.

В холандските университети можеш да запишеш различни бизнес специалности, инженерство, биотехнологии, международно развитие, английски език и култура; туризъм и хотелиерство; текстил и моден дизайн и много други. Предлагат се и програми, които са свързани с географските особености на Холандия – воден мениджмънт; мениджмънт на храни и цветя; храни и агробизнес; градинарство и др. Нещо, което ми се стори доста интересно е богатият набор от програмите, които комбинират бизнес и езици. Предложения не липсват и в областта на здравеопазването, физиотерапията, спортния мениджмънт и по мое скромно мнение всички те ще имат все по-широко приложение в България през идващите години.

По отношение на таксите, те варират между 1800 евро до над 10 000 евро на година в зависимост от типа учебно заведение и избрана програма. Добрата новина е, че има възможности да се кандидатства за заем или стипендия. Заемите се отпускат при определени условия. За повече детайли прочети тук. Задължен си да върнеш заема независимо дали си завършил започнатата програма, като погасяването му започва две години след приключване на образованието и трябва да се изплати в срок от 15 години. За сравнение, ако вземеш студентски заем във Великобритания, там изискването за връщането му е доход от 21 000 паунда на година. В случай, че твоят доход не надвишава тази сума, връщането може да се отлага до пенсиониране, когато се опрощава.

Изкарването на стаж е широко разпространено в холандските висши учебни заведения. Университетите по приложни науки изискват един или два стажа като задължително изискване за дипломиране. Всеки университет има база данни с фирми и организации, където можеш да кандидатстваш, но можеш да се поразровиш и в обявите на сайта stages.nl.

Намирането на работа по време на следването може да бъде проблем, защото за българи и румънци все още има ограничения. Изискваното разрешително за работа, макар и следващо много облекчена процедура, може да е „спирачка” за някои работодатели. Ако наистина си решен да работиш, преди да заминеш за Холандия, изкарай курс по холандски. Основните знания, които на място можеш да разгърнеш, ще ти помогнат много при провеждането на интервюта за започване на почасова работа.

За повече информация, свързана с местната култура и предизвикателствата, с които може да се сблъска един български студент в Холандия, изпрати мейл на нашия представител там :).

Не забравяй обаче, че това, което е положително за един човек, може да е недостатък за друг :), така че финалното решение е твое и САМО твое.