Образование в Норвегия

Норвегия може да бъде много подходяща дестинация за хора, които вече говорят езика. Притежаването на сертификат е сериозна предпоставка, тъй като повечето от бакалавърските програми са на норвежки език.

Подобно на останалите скандинавски държави висшето образования се характеризира с високо качество и многообразие на предлаганите бакалавърски и магистърски програми. Няма такси обучение, но задължително се внася семестриална такса, която освен разходите по явяването на изпитите, предоставя и редица предимства. Вече като член на студентската общност можеш да ползваш безплатни медицинските услуги на територията на кампуса, имаш достъп до спортни центрове, както и образователни консултации. Плащането на таксата ти осигурява студентска карта, която от своя страна ти гарантира по-ниски цени за обществен транспорт и по-евтини билети за културни мероприятия. Подобно на другите скандинавски държави, както и Холандия, има редица бакалавърските програми на английски, но техният брой е значително по-малък от тези на магистърските.Именно по тази причина, ако вече владееш езика, изборът ти е по-голям. Е, разбира се, ако си от ентусиастите, можеш да започнеш изучаването на езика едва след пристигането в страната :) . Това не е лош вариант, ако искаш да си дадеш достатъчно време да се потопиш в местната култура :) , но от друга страна ще оскъпи образованието ти. И тук е мястото да спомена, че стандартът на живот е висок и трябва да си подготвен да издържиш финансово по време на годините, които ще прекараш в Норвегия. Съществува обаче и възможност да си намериш и почасова работа.

Норвежката образователна система включва университети, специализирани университетски институти, национални институти по изкуствата, държавни  университетски колежи и редица частни колежи. Подробна информация можеш да намериш на сайта studyinnorway.

Бакалавърските програми са с продължителност 3 години, а магистърските обикновено са двугодишни в зависимост от специалността. В Норвегия съществуват и програми, които водят директно до присъждането на магистърска степен и са с пет или шестгодишен период на обучение, например стоматология и медицина, както и професионално ориентираните програми, които са 4-6 години. Програмите, които можеш да учиш в норвежки университет на норвежки, са в областта на бизнеса, благосъстоянието на детето, лингвистика, литература, комуникации, ветеринарна медицина, биотехнологиите, изкуствата, архитектура и дизайн, многообразие от инженерни специалности (включително свързани с географските особености на страната: петролно инженерство, морско инженерство), мениджмънт на природните ресурси, здравеопазване и социални грижи, изкуство и дизайн, педагогика, история и религии и др.

В този пост ще обърна по-голямо внимание на специалностите „Стоматология” и „Медицина” и ще посоча някои университети, които ги предлагат. Ако интересите ти са в тези области, но с по-различен фокус, можеш да разгледаш възможностите, които предлагат програмите по дентална хигиена, здравен мениджмънт, биомедицина, молекулярна медицина и др. Те са изцяло на норвежки, като магистърска програма по „Здравен мениджмънт” се предлага и на английски език. Изискванията за бъдещите медици и стоматолози са свързани с отлични познания по математика, химия и физика.

Стоматология, University of Bergen
Дентална хигиена (бакалавърска програма), University of Bergen
Медицина, University of Oslo
Медицина, The Arctic University of Norway
Стоматология, The Arctic University of Norway
Медицински технологии (докторска програма), Norwegian University of Science and Technology
Медицина, Norwegian University of Science and Technology
Master of Science in Molecular Medicine, Norwegian University of Technology

 

Тук можеш да разгледаш всички магистърски програми, предлагани на английски език. Когато става дума за магистратури, непременно се запознай с възможностите за joint degree програмите, т.е. започва се в един от университетите е Швеция, Финландия, Дания и Норвегия, които предлагат програмата в консорциум и продължаваш във втори или трети, в зависимост от специалността.

Обикновено срокът за кандидатстване в норвежки университети е между 1-ви декември и 15-ти март за започване през есенния семестър. Винаги трябва да отидеш на сайта на избраните от теб университети, за да се увериш, че няма да пропуснеш информация, специфична за конкретния университет и специалност. Отново, ако имаш някакви съмнения или нужда от допълнителна информация, свържи се с нас или международния отдел на университета. За кандидат-студенти от България основните изисквания са диплома за завършено средно образование и сертификат за владеене на норвежки или английски език. Разбира се, в зависимост от специалността, може да има и допълнителни изисквания. При успешен прием трябва да се регистрираш в полицията в рамките на 3 месеца след пристигането в страната и да представиш редица документи.

Независимо че Норвегия не е член на ЕС, образователната й система е изградена така, че дава възможност за трансфер на кредити, получени в норвежко висше учебно заведение. Има възможности за обмен на студенти по програма „Еразъм” стига твоят университет в България да има сключен партньорски договор с такъв в Норвегия. Както неколкократно съм обръщала внимание, при избора на програма и университет в България, погледни какви възможности за обмен на студенти има :) .

За повече информация, свързана с езика, културата и начинът на живот в Норвегия, разгледай сайта studyinnorway.no